preloader

Skočili smo, sad kažemo ,,hop’’!

pre 2 godine

Skočili smo, sad kažemo ,,hop’’!

Skočili smo, sad kažemo ,,hop’’!

blog-article

Pre više od sedam godina, ,,Škola plus’’ otvorila je temu nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u mlađim razredima osnovne škole. Razloga je bilo mnogo, ali je presudan bio – zdravlje naše dece. U potrazi za odgovorima na pitanje kako da deci od 6 do 10 godina pomognemo da rastu zdravo, steknu higijenske navike i o svom telu nauče važne stvari, naišli smo na niz zanimljivih odgovora, iskustava, znanja i stručnjaka.

Tada, 2013. godine, štampali smo i prvo izdanje udžbenika za fizičko, namenjenih najpre učiteljima/cama, na koje je u nastavi tog predmeta uvek padao najveći deo tereta i odgovornosti.

Jednostavno, hteli smo da pomognemo njima, jer smo roditelji koji žele da pomognu svojoj deci, dakle, obični roditelji s najboljom namerom. I, vredelo je, verujte.

Zašto?

Zato što su nam rekli ,,hvala’’, ,,odličnu ste stvar uradili’’, ,,tu smo, zajedno smo’’.

Zato što u međuvremenu ni mi, ,,Škola plus’’, ni naši sjajni saradnici, nismo odustali od teme i napora da časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja prilagodimo novom vremenu i novim uslovima izazvanim pandemijom covid19, ali i novim, ,,digitalnim’’ generacijama koje dolaze. I, evo, trenutak je da se pohvalimo velikim, čini nam se za čitavo društvo važnim (i delimično i svojim), uspehom.

Naime, Savez učitelja Republike Srbije i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta zajednički su inicirali izradu digitalnog materijala za sve učitelje i đake, koji se oslanja na naše udžbenike I koji će omogućiti lako i efikasno ostvarivanje programa nastave i učenja. Osim praktičnih vežbi koje će jednostavnim ,,klikom’’ na određeni sadržaj učenik moći da pogleda nebrojeno puta, ovaj materijal bogat je i teorijskim znanjem o fizičkoj i zdravstvenoj kulturi i to ga čini potpuno drugačijim od svih sličnih, a nas ponosnim na rezultate saradnje sa vrhunskim profesionalcima u ovoj oblasti.

Ideja nam je da digitalni materijal iz Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja bude besplatan za đake, dakle, besplatan!

Važno je da znate  da smo se sa Savezima složili da učiteljima i učiteljicama pristupne kodove za preuzimanje udžbenika sa interneta obezbede škole, dok će Savez učitelja Republike Srbije i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja svim učenicima obezbediti besplatne kodove. Podršku smo dobili od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja I Kancelarije za digitalizaciju Vlade RS i to nas čini srećnim.

Ipak, za krajnji cilj u kojem će na dobitku biti deca, deca i opet deca, voleli bismo da nas podržite i vi!

Vi - roditelji, vi - članovi Stručnih veća učitelja, vi - direktori škola, vi iz Saveta roditelja, svi vi, budite deo rešenja u korist svih đaka, budite deo velikih koraka za malje ljude! I nikad, ali nikad ne zaboravite da deca imaju pravo da rastu zdravo!, ali i da smo za za to odgovorni isključivo mi, odrasli.

Razmislite o tome.

A onda nam se i pridružite. ☺