preloader

Danas je petak

pre 3 godine

Danas je petak

Danas je petak

blog-article

Danas je petak, poštovani i drage, i danas imam roditeljski sastanak. Na Viberu, na internetu, ne licem u lice... Kakvo vreme, takvi i izazovi, majko, ćale, to je to. Da mi je neko pre samo godinu dana pričao da ću da imam i ovoliku tremu, mislila bih da me baš i ne poznaje dobro. Ali, ne poznajemo ni mi ovaj virus, ovu pandemiju, nove mere države i iznenadni raspust, pa ništa. U stvari, i najboljima se događa da su nespremni.

Eto, priznajem. Ipak, ovoga puta razlog za uznemirenost nisu loše ocene ove dvojice tinejdžera čija sam i mama i učiteljica i hitna pomoć i kuvarica, ne, ne, naprotiv. Njih dvojica nikad bolje ocene nisu imali, jedan peti, drugi osmi razred, mlađi hoće da se igra, starijeg pubertet kida, a sve pršti od petica i pohvala! Da stvar bude još zanimljivija, glavna "osumnjičena" za to sam ja. Tačnije, moja odluka da umesto rasporeda "online" časova, biranja dodatnih privatnih podučavanja i što luđih maski, izaberem "Easy start" testove. "Jesi li sigurna?", rekao je njihov tata dok sam kliktala na sva izdanja "Škole plus". "Nikad sigurnija, gledaj me!", rekla sam.

Stigla pošiljka. Ova dvojica potomaka mirni k’o bubice, ne zapitkuju, ne smaraju u traganju za kraćim putem do odgovora, čujem iz prikrajka da se međusobno preslišavaju i dopunjuju, pa zovu dedu da pitaju je l’ zna odgovor, pa objašnjavaju koliko su testovi ’kul’ i smeju se, konačno se smeju dok uče, a ja... ma da se istopim od miline, eto to. Mesec dana kasnije, evo me, peglam suknju i sama se preslišavam kako da i nastavnici i roditeljima najlakše objasnim sve te petice. Počeću sa "Lako je, ima rešenja!", recimo. Pa ću da im pokažem neki od testova, ne znam samo da li geografiju ili biologiju? Ili da sve predmete poređam po stolu i naoružam se strpljenjem? Prvo ću da namažem nokte, konačno imam vremena za sebe, uštedela sam i novac i zdravlje i srećna sam, a to valja pokazati, razmišljam naglas u nadi da ću ukrotiti i tremu i ponos. A hoću, jer je ovo jedna od najboljih odluka u mom roditeljskom i školskom izazovu, hoću, jer mogu.

"Dobar dan, kako ste?", rekla je razredna na početku. "Dobar dan, evo odlično, razredna, želim nešto da podelim sa svima, mnogo je važno za decu, za znanje, za sve je mnogo važno, samo mi dajte minut da vam pokažem!" izustim u dahu, pa reč, dve o mukama, pa tri o "Easy start" programu, pa par o sjajnoj "Škola plus"- ideji o temeljnom znanju, pa još nekoliko o prednostima, alatima za učenje, odličnim cenama... i onda sekund, dve muk. Zamalo da crknem od te tišine. A onda je usledilo milion pitanja o svemu, evo još uvek odgovaram na njih i šaljem linkove za "online" narudžbine, trema pobegla glavom bez obzira, ponosna sam što mogu da pomognem, srećna sam zbog dece, svoje i vaše, i danas je sve bolje nego juče i konačno ne govorimo o problemima, nego ih rešavamo. A rešenja ima, drage i poštovani, ima. Probajte ovaj moj recept, sigurna sam da ćete uskoro biti i srećni i ponosni i zbog dece i zbog svoje odluke da u pomoć pozovete "Easy start".

I najbolji ponekad traže pomoć. Priznajte i deci i sebi. Hvala ’Škola plus’ za ovu važnu istinu!