preloader

Kako se vratiti radnim navikama posle raspusta?

pre 7 meseci

Kako se vratiti radnim navikama posle raspusta?

Kako se vratiti radnim navikama posle raspusta?

blog-article

Raspusti su vrlo korisni jer služe da se đaci odmore od škole, učenja, ranog ustajanja i da se posvete više druženju, odmaranju, provođenju vremena u prirodi, što dalje od knjige. 
Ipak, neki učitelji i nastavnici ostave po neki domaći zadatak za raspust, da bi đaci zadržali određene radne navike. Međutim, često se dešava da se taj domaći zadatak radi noć pred polazak u školu nakon raspusta. Da li je to slučaj i kod vas u kući?

Kraći raspusti sredinom polugodišta, poput ovog uskršnjeg, ne daju prostora za apsolutno odmaranje, budući da se gradivo i kontrolni zadaci nastavljaju kada škola opet krene. Zimski i letnji raspusti su druga priča, jer dolaze nakon zaokruženih celina (kraja prvog polugodišta, odnosno kraja školske godine). 
Uskršnji raspust ove godine trajao je samo deset dana. To daje dovoljno prostora detetu da se odmori, da „napuni“ baterije, da lepo proslavi praznike, otputuje negde, ali je poželjno da zadrži neke radne navike, odnosno da ostane uz knjigu bar toliko da je jednom u dva-tri dana uzme u ruke. 
Ako se radne navike potpuno izgube za deset dana raspusta, proces prilagođavanja školi i učenju oduzeće neko vreme nakon povratka u školsku klupu, a testovi i usmena ispitivanja neće čekati, jer je već početkom školske godine za to utvrđen jasan raspored. 


Kako pomoći detetu koje je izgubilo radne navike?
1.    U prvoj nedelji po povratku u školu pitati ga svakodnevno šta je radilo u školi, šta je novo saznalo i da li to gradivo može povezati s prethodno naučenim.
2.    Pitati ga za predstojeće provere i pomoći mu u osmišljavanju plana učenja. Dete koje zna kada je koja provera moći će svoje vreme da organizuje spram toga i posveti dovoljno pažnje svim predmetima.
3.    Pratiti da li redovno u prvoj nedelji radi domaće zadatke i nadgledati njegov napredak u učenju.
4.    Pronaći mu adekvatna vežbanja da bi se gradivo koje ga čeka na predstojećoj proveri, a koje je ispredavano pre raspusta, moglo obnoviti. 
Ako se svi koraci isprate, ali postepeno i po prioritetu, dete će se vrlo brzo ponovo prilagoditi i „vratiti u kolosek“. 
Ako ste ispratili sve korake, ali ste na poslednjem zastali, jer ne znate koje su vežbanke najbolje i koje će pomoći detetu da baš tu konkretnu oblast provežba, ne brinite: tu je naš Easy start, koji je pažljivo urađen tako da svaki od njegovih testova nosi naslov važne nastavne jedinice iz datog predmeta. Nakon svakog urađenog testa, koji volimo da nazovemo treningom, jer se dete trenira da nauči gradivo, nalaze se rešenja s objašnjenjima. Ukoliko niste sigurni da li je vaše dete tačno odgovorilo na pitanje, moći ćete da proverite. Ukoliko ne razume ni ono, a ni vi, zašto je baš taj odgovor tačan, laka i konciznaobjašnjenja pružiće vam uvid u to. Savršen način da se posvetite detetu i učite sa njim, a da opet na njemu bude većina procesa – jer svi smo mi tu kao pomagači, ali dete je ono koje treba da nauči i da se pokaže u školi.