preloader

Muke i radosti roditeljske

pre 1 godinu

Muke i radosti roditeljske

Muke i radosti roditeljske

blog-article

Danima već lupam glavu šta će biti s ovom mojom Mašom i njenim polaganjem završnog ispita, c,c,c, joj, mozak me zaboleo.

,,Pa to dete ništa ne uči iz knjige, uopšte mi nije jasno šta radi!'', rekla sam prekjuče na Skajpu prijatelju koji već desetak godina predaje matematiku u jednoj londonskoj srednjoj školi, sve u nadi da će me utešiti, da će reći kako da je nateram, kako da joj objasnim koliko je važno da na testovima skupi što više poena, da će imati, ako ne lek za moju dušu, onda bar dobar roditeljski savet, jer i sam je otac ,,osmaka'', tome sam se nadala, kad će on, bez najave: 

,,Ružice, šta je s tobom, ženo? Pa ovde u Engleskoj su te knjige, mislim udžbenici, potpuno nevažni, mislim, oni su samo vodič za nas nastavnike, niko ih se ne drži slepo. Deca su različita, interesovanja su im različita i logično je da ne postoji najbolji udžbenik, razumeš?''.

,,Šta ću, čoveče, da radim ako ne upiše srednju medicinsku, pa je l' ti znaš da ona o tome priča od petog razreda? I neće da upiše ako ne uči, a ne uči! Doduše, radi neke testove, naručila ,,onlajn'' za vreme raspusta, ja platila, nisam ni videla šta radi...''.

,,E, majko nemajko, pogledaj te testove pre nego što kreneš dalje da ukopavaš rođeno dete'', crče novopečeni Englez od smeha, ,,'ajd' pa mi javi je l' te malo sramota'', tu, tu, ode i ostavi me onako sluđenu.

Šta ću, kud ću, iskoristim kad je gospođica izašla u šetnju da joj malo zavirim u sobu i kuku, grešna mi duša, zamalo da se onesvestim od sreće, života mi moga. Na radnom stolu ,,Easy Start'' testovi, uredno obeleženi, pola već rešeno, sama sebi davala pet plus, nađem i zbirku rešenja, e, tu se skroz oduševim, jer joj je sve stvarno tačno, Mašenjka moja, kraljica majkina!

Zovem London odmah, javi se prijatelj, rekoh ,,hvala ti ko bratu, Dulence, nego, 'oćeš da gvirneš u ove zadatke, ljubi te sestra, samo malkice da pogledaš?'', okrenem kameru, malo srpski, malo matematika, pa neki kombinovani testovi, kad čujem ,,Ruška, je l'možeš da mi nabaviš to isto, pa da mi pošalješ po Sanji komšinici? Odličan koncept, odličan! Znaš, ja đake učim da misle i istražuju, i ovog mog klipana isto, pa bih voleo da malo proučim taj ,,Easy Start'', 'ajd’ molim te''. 

I evo, klikćem na ,,Škola plus'', pa ,,naruči'', pa dva kompleta testova, pa hoću jedan da poklonim Sneži frizerki za njenog Vuka, on hoće u Gimnaziju, pa sam skroz preponosna što mi je dete pametnije od mene. I malo me manje boli mozak, a to, verujte mi, uopšte nije nevažno.