preloader

UČENJE I TRENING ILI TRENING UČENJA?

pre 1 godinu

UČENJE I TRENING ILI TRENING UČENJA?

UČENJE I TRENING ILI TRENING UČENJA?

blog-article

Da li smo nekad stali da se zapitamo da li su naša deca naučila da uče? Od njih se očekuje da idu u školu, da beleže sve u sveske, da koriste knjige i sveske kod kuće u izradi domaćeg zadatka, da savladaju gradivo iz mnogo predmeta i da dobiju odlične ocene. A gde je, u svim tim očekivanjima, trenutak kada ih pitamo: znaš li ti kako da učiš?


Deca treniraju. Tako i treba da bude, jer su fizička aktivnost i fizički razvoj deteta izuzetno važni i ne treba da budu zapostavljeni. Pa ipak često čujemo u razgovoru roditelje koji govore kako su njihova deca prestala da treniraju jer ne mogu da usklade trening sa školom. Umesto treninga, dete ostaje kod kuće da radi domaći ili ide na privatne časove, gde sa nastavnikom radi te domaće i uči školsko gradivo.


Na treningu trener očekuje rezultate. Ako dete često izostaje, neredovno dolazi, ima slabu koncentraciju, neće moći da savlada ono što se od njega očekuje, pa rezultat izostaje. Bilo da je to na fudbalskoj, košarkaškoj utakmici ili na teniskom turniru, svi znaju da je potreban trud i rad da bi se do pobede došlo. Zašto onda tako nešto ne primećujemo kada je proces učenja u pitanju?
Ovo su situacije u kojima ste se sigurno našli! Ako ne vidite rešenje, budite bez brige, jer smo mi tu da ga ponudimo.

Kao što se košarka, fudbal, odbojka, rukomet ili tenis treniraju, tako se može trenirati i učenje. Dete koje trenira fudbal neće odmah moći da postiže golove, ali to ne znači da u nekom periodu nakon dosta vežbanja neće biti najbolji u tome. Teniser će na putu do uspeha mnogo loptica baciti u mrežu, napraviti duplu servis grešku i slično, ali to ne znači da neće biti najbolji u nekom periodu. Tako je isto i za učenje. Onaj ko vredno trenira učenje, ko nauči kako da uči, taj će, nakon sveg tog truda i rada uloženog, moći da očekuje dobre rezultate.

Učenje je dugotrajan proces. Ono što većina đaka danas radi jeste da uči danas za sutra. Nauče za kontrolni, kontrolni prođe i oni gradivo zaborave. To neće na duže staze doneti dobre rezultate jer se gradivo iz svih predmeta usložnjava i neka prethodna znanja su potrebna da bi se nova stekla. Stoga, ako dete ne nauči kako da uči, ono će uvek iznova i iznova učiti stare stvari, jedno te isto, a to znači da će mnogo više vremena trošiti, umesto da se odmori, igra, ode na trening ili pogleda neki film. 

Škola plus je u tom smislu, kako bi đacima olakšala proces učenja, a iz svih ovih navedenih razloga, osmislila jedinstvene treninge iz većeg broja školskih predmeta (onih koji se nalaze na završnom ispitu) za svaki razred. Zovemo ih Easy start treninzima, jer je uz njih baš EASY (lako) učiti. Oni su deci vodič na putu do znanja iz najvažnijih segmenata gradiva datih predmeta. Bilo da je vaše dete 3, 4, 5, 6, 7. ili 8. razred, Easy start je dobar način da započne svoj put ka kvalitetnom učenju i dobrom znanju. 

 


Neka dete prvo istrenira svoje učenje, a onda pravac na fizički trening!