preloader

Nova godina, novo polugodište i novi ja

pre 1 godinu

Nova godina, novo polugodište i novi ja

Nova godina, novo polugodište i novi ja

blog-article

Kada uđemo u novu godinu, svi počnemo da pravimo planove, imamo listu nekih očekivanja i želja, koje ćemo se truditi da se ispune. Svaki novi početak utoliko je zanimljiv jer je ispred nas čitava jedna praznina koju treba da popunjavamo korak po korak. Sigurno je svako od vas osmislio šta mu je najvažnije da uradi ili da mu se ostvari u započetoj godini. 
Isto se dešava i pred početak novog polugodišta. Dobro je što se početak drugog polugodišta poklapa sa početkom kalendarske godine, jer je organizacija planova tada jaka. Ovde je dobro mesto da se promisli o svemu urađenom u prethodnom polugodištu, da se stišaju emocije vezane za zaključne ocene, odmori od učenja, ali i osmisli način zagrevanja stolice za naredni period. Kroz ovaj proces prolazimo svi – učenici, njihovi roditelji i nastavnici.

Novi ja – s boljim ocenama i većim znanjem!
Prošlo je polugodište, ne okreći se nazad osim ako ne znaš kako da ispraviš ono što znaš da nije bilo dobro. Nisi 5.00? Nije smak sveta! U ovoj godini sebi poželi da se ne brineš zbog loših ocena, nego zbog lošeg znanja, da se ne brineš zbog količine gradiva, nego raduješ znanju koje ti se otvara, da se ne plašiš knjige, već da joj s radošću prilaziš. Kada se te želje požele, a onda i ostvare, uspeh neminovno dolazi. Ovo neka ne budu samo novogodišnje želje, nego, nazovimo ih novopolugodišnje! Pokušaj sve to da zapišeš na papir i okačiš na vidno mesto, iznad stola, ili zapišeš u svesku koja ti je uvek blizu. S vremena na vreme u toku polugodišta vrati se na njih, pročitaj ih i trudi se da se svega pridržavaš. Javi nam da li je vredelo u junu!

Novi mi – s više pažnje usmerene na znanje našeg deteta
Kao roditelj ste se sigurno stalno preispitivali zašto Vaše dete nema najbolje ocene. Neka Vaša novogodišnja i novopolugodišnja odluka bude da prestanete da se brinete oko toga, već da se usmerite ka pravom znanju Vašeg deteta i njegovom boljem odnosu prema školi i obrazovnom procesu u kom se nalazi. Nema razloga za brigu ukoliko dete nema sve petice, nije naučilo sve lekcije ili ne može, koliko god se trudi, da razume neki deo gradiva. Sve je to u redu. Neka Vaša odluka bude da svu pažnju usmerite ka talentima Vašeg deteta i da ih što više podstičete. Naučite dete da voli ono što radi, da nalazi način da pronađe korist u svakom znanju koje mu škola ponudi, pa će onda i njegova posvećenost školi sama doći, a ocene će se popraviti. 

Novi ja – iza katedre s više razumevanja|
Na listi novogodišnjih i novopolugodišnjih želja svakog nastavnika sigurno stoji: da me đaci pomno prate i razumeju šta im pričam. Ovu želju treba malo preurediti da glasi: želim da osmislim predavanje tako da ono mojim đacima bude zanimljivije, da me razumeju i žele da saznaju sve što imam da im otkrijem. Novopolugodišnja odluka može biti i drugačiji pristup starom gradivu, korišćenje nekih novih vidova zabave u prenošenju znanja, poput korišćenja kviza, takmičenja, igara i sličnog u nastavi. Najvažnija odluka za drugo polugodište treba biti – razumeću svoje đake više i trudiću se da im ono što predajem prenesem u vidu iskustva koje će im u glavi ostati dosta dugo.

 

Sve ove odluke i želje mogu biti odličan početak ove 2023. godine i novog polugodišta koje je tek počelo. Bilo da ste učenici ili njihovi roditelji i nastavnici, sve želje i odluke će biti koncentrisane ka unapređivanju sticanja znanja našeg podmlatka. A ocene – brojčane ili opisne, diplome, knjižice i svedočanstva neka se pune znanjem, a ne faktografijom i da konačno uživamo u sticanju novih znanja i veština.

Srećno novo polugodište!
Vaša Škola plus