preloader

Kako okupirati dečju pažnju tokom raspusta?

pre 9 meseci

Kako okupirati dečju pažnju tokom raspusta?

Kako okupirati dečju pažnju tokom raspusta?

blog-article

Letnji raspust traje cela dva meseca, što predstavlja mnogo slobodnog vremena čak i da se porodično uputite na more, planinu ili odvedete decu kod bake i deke u drugi grad ili na selo. Deca traže konstantne “držače pažnje” i to je razlog zašto veliki deo vremena provode pred ekranima. To više nije samo televizija, to su sada u mnogo većoj meri računari i u najvećoj telefoni. Na telefonu su informacije prelako i prebrzo dostupne, dosta je kreativnog i nepoznatog sadržaja i deca to vole. Da bismo ih sklonili od ekrana, potrebno je da im predstavimo zanimljivim i vrednim pažnje druge vrste sadržaja. Ne možemo čak ni očekivati da će dete, dok traje raspust, ceo dan provoditi napolju u igri i druženju. Visoke temperature nas teraju u kuću određeni deo dana. U kući, zatvoreni, potrebno je da imaju nešto čime bi se zabavili. Zato donosimo neke ideje, koje bi Vašem detetu možda bile zanimljive.

    1.    Crtanje. Možete uzeti 10 papirića i na svaki od njih napisati neku temu: npr. more, moje bezbrižno mesto, najslađi snovi, idealna rođendanska žurka i sl, saviti papiriće, a dete treba da odabere jedan od njih i da crta izvučenu temu. Na taj način se podstiče mašta, kreativnost, postavlja se određeni zadatak i dete se okupira time što pokušava da ga reši. Može bojiti temperama, vodenim bojama, voštanim bojama, bojicama ili flomasterima. Neka samo odluči. Takođe neka samo odabere želi li to da radi na A4, A5 ili hamer papiru.
    2.    Čitalački maraton. Podstaknite dete da napravi spisak od 5 naslova koje bi volelo da pročita i napravite čitalački maraton - postavite cilj za koliko dana se može tih pet knjiga pročitati i neka dete pokuša to da ispuni. Želja za takmičenjem, radost zbog postignutog rezultata i neke nagrade oko koje se dogovorite mogu biti veliki podsticaj i mogu okupirati dečju pažnju dovoljno da se tome posveti nekoliko sati u toku dana.
    3.    Društvene igre. Monopol, Riziko, Tvist, Ne ljuti se čoveče, Jamb, kao i mnoge druge, ne treba da ostanu u nekom prošlom vremenu, nego ih treba oživeti i sa današnjim omladincima i školarcima. Ovo je idealna prilika da se deca druže, da provedu kvalitetno vreme zajedno i da se zabave, a da ne pomisle na telefone.

Ovo su samo neki od kreativnih predloga da se vreme kvalitetno popuni. Ukoliko pak bude teško odvojiti dete od ekrana, može se ekran iskoristiti u pozitivne svrhe. Neka dete odgleda neki film, pronađite neke zanimljive naslove, koji će deci držati pažnju, a da su edukativnog karaktera. Tome mogu poslužiti i mnoge emisije obrazovnog i edukativnog sadržaja, odakle će deca nešto i naučiti.